ÁRPA

Árpa babáknak? Miért ne!
Gazdag tápanyagokban, és nagyon változatosan elkészíthető. Adható gabonapehelyként, levesben főve, pörkölve, piláfként, stb. Könnyen összetörhető krémes állagúvá. A mérete és állaga (főve) ideális a nagyobb babák csippentő fogásának gyakorlására. Gazdag A vitaminban, folsavban és proteinben, aminosavakban, vas, réz mangán, stb. Kb 4x akkora a rosttartalma, mint egy ugyanolyan tálkányi zabpehelynek.
Újabban összefüggést vélnek felfedezni (még nem jelentik ki egyértelműen) az árpafogyasztás és a gyerekkori asztma csökkenése között, ezért kimondottan ajánlott a légúti gondokra hajlamos kicsiknek.
Mondjak még jót? Segít megfelelő szinten tartani a vércukrot, csökkenti a koleszterinszintet, segít a szívbetegségek megelőzésében és egyes rákfajtákéban. Ha főzitek, az egész családnak érdemes!!
Adható: glutén bevezetésekor/utána.
Vásárlás: csak hántolt árpát vegyetek, vagy árpagyöngyöket, ami szintén hántolt, csak kerekített. A nem hántolt árpa emberi fogyasztásra alkalmatlan. Kapható még pehely, dara, liszt formájában is, ezek rövidebb ideig állnak el, ezért fogyasztásuk minél rövidebb idő alatt ajánlott, vagy tároljuk sötét, száraz, hűvös helyen minél légmentesebben zárva.
Ha nem előfőzött az árpa, érdemes áztatni főzés előtt, így hamarabb elkészül és puhább is lesz, anélkül, hogy tápértékéből veszítene.
A legtöbb esetben a csomagoláson rajta van az elkészítési javaslat. Ha nincs, szemes hántolt árpa esetén főzéshez az 1:3 árpa:víz arány ajánlott, gyöngy esetén 1:2, ezutóbbi kb 40 perc alatt fő meg, a szemesnek kell 1-1,5 óra is előáztatás nélkül. Ha olyan lusták vagytok, mint pl. én, akkor az előfőzött verziót keresitek, vagy pehely ill. dara formában pikkpakk elkészíthető.
Nem jellemző az árpa allergia, de a gluténtartalma miatt ajánlott betartani a 4 napos bevezetési szabályt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések