ARÓNIA avagy FEKETE BERKENYE

Kevesen hallottunk róla...mostanáig. Dúl az új trend: mindenben ARÓNIA van, elsősorban a bio cuccokban, de amúgy is úgy szaporodik mindenben, mint a gomba :D
Gondoltam, írjak róla :)
Akik az áfonyára esküsznek, nekik szólunk: az arónia SOKKAL erősebb antioxidáns és sokkal több flavonoid van benne. Ezzel gyakorlatilag ez egyik legerősebb antioxidáns a Földön (jelenlegi ismereteink szerint). Magasabb a kínasav tartalma, mint a vörösáfonyának. Gyakorlatilag ez a bogyó az összes többi bogyó legjobbját egyesíti. Miért nem népszerűbb ennek ellenére sem? Mert elég húzós az íze...kesernyés/savanykás/összehúzza mindenedet. Szóval a legjobb valamivel keverni a fogyasztáshoz, és bizony még így is dominálni fog.
Fagyasztásra is alkalmas, ekkor veszít kicsit ebből a húzós ízéből, mert fagyasztáskor a tanninok egy része lebomlik. Aszalható is, az aszalt bogyó hozzáadható müzlihez, joghurthoz, vagy akár teát is lehet főzni belőle.
Könnyen termeszthető, elég igénytelen cserje, gyorsan nő, és fanyar íze miatt a bogarak és egyéb kórokozók se igen bántják. Tavasz végén virágzik, ősszel bogyózik, úgyhogy aktuális :)
Van piros verziója is, ami édesebb, de jóval alacsonyabb az antioxidáns szuper-ereje. Mi mást tud még ez a csodabogyó?
Alacsony a kalória- és zsírtartalma. Nagyon magas az antocianin tartalma (rák-megelőzés, idegi eredetű betegségek ellen, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség esetére, fertőzés-gátlás, stb). |Wu et al. 2004, 2006; J. Agric. Food Chem. 50 (12): 3495–500|. Ezen kívül természetes tömve van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: A, C, E vitaminok, betakarotin, folsav, kálium, vas, mangán. Magas rosttartalmának köszönhetően segít szorulás esetén.
És akkor szólni kell arról is, ki NE fogyasszon túl sokat belőle: akinek veseköve van vagy hajlamos lehet rá, óvatosan fogyassza és mindig sok vízzel. Ezen kívül úgy tűnik, gátolja a kálcium és magnézium egy részének felszívódását, úgyhogy ha ezzel gond van, szintén óvatosan kell fogyasztani.
Miért írtam róla ebben a csoportban, amikor (legalábbis nekem) nem tűnik gyerekbarát dolognak, inkább nekünk, anyuknak lenne jó (uh, nem említettem a bőrfiatalító hatásáról ;) )? Mert bizony találkoztam vele gyerekeknek szánt termékekben. Mondjuk a fiam ki is köpte, jó fanyar volt. A szörpöt is csak úgy itta meg, hogy sooook víz kb 3 csepp aróniaitallal keverve. Na és el is érkeztünk a lényeghez: nagyon jóT tesz gyerekeknek, DE nekik nagyon kevés elegendő is belőle!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések