ARTICSÓKA

Egy érdekességgel indítok :) Az articsóka egyik kémiai összetevője a cinarin. Miért érdekes? Mert ez a vegyület azt csinálja, hogy minden, amit rögtön utána enni vagy inni fogsz, édesnek fog tűnni, még a víz is :)
Pozitívumai: alacsony a telített zsírsav tartalma, nagyon alacsony a koleszterin tartalma. Magas a niacin (B3 vitamin), magnézium, foszfor, kálium (semlegesíti a savakat) és réz tartalma. Nagyon jó forrása a szükséges élelmi rostoknak, C és K vitaminok forrása, sok benne a folsav (vörösvértest képzés!) és mangán.
Az egyik legerősebb antioxidáns a növényvilágban (pontosabban zöldségvilágban). Ezáltal erősebbé teszi a szervezetet elsősorban a rák és szívbetegségek megelőzésében. Tápláló, és rendbehozza a bélproblémákat is.
És hát ezen kívül nagyon sok csodás erőt tulajdonítanak neki, úgyhogy magunktól se sajnáljuk :)
Negatívumai: a bogáncsfélékhez tartozik, ebből adódóan vad kinézetű, tüskés növény, amit elég macerás megpucolni....
Hogyan készítsük el?
Száraz, barnult articsókát ne vegyünk meg, csak szép zöldet. Az articsókának csak a "szíve" finom (a képen ARTICHOKE HEART). Ehhez hozzá kell jutni. ITT egy videó róla, itt leírom a lépéseket:
1. Vágd le a bimbót és távolítsd el a kemény leveleket.
2. Vágj le kb 2 cm-t a hegyéből és éles késsel vagy ollóval vagdosd le a maradék levélhegyeket.
3. Kend be citromlével, hogy elkerüld a főzés közbeni barnulást
4. Egyben főzd/párold
5. Vágd ketté és távolítsd el a középső, "borzos", ehetetlen részt (ezt főzés előtt is el lehet végezni, főleg ha tölteni szeretnéd)
Ha lustafajta alomból származunk, akkor megvehetjük konzerv formájában, ebben már a megtisztított szívet találjuk, különböző levekben (ecetes, olajos, sós, fűszeres). Babának ilyet még ne adjunk, de 1 éves kor után már ezzel is dolgozatunk (vagy ha sikerül valami jó natúrt találni, akkor korábban is mehet).
Adható: HT elejétől püré formájában (a friss). A konzerv verzió akkor adható, amikor már minden összetevőjét bátran adjuk a kicsinek. 1-1.5 éves kor után a bimbóhoz kapcsolódó levelek tövét oda lehet adni rágcsálni (főve).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések