A vegetáriánus baba

Amikor a gyermek eléri a 7-8-9 hónapos kort, elkezdjük a húst bevezetni. Sőt, egyes gyerekorvosok már a HT elejétől ajánlják a hús fogyasztását. Vajon szükséges a hús a megfelelő fehérjebevitelhez? Vajon a hús bevezetése okozhat emésztési gondokat? Ha nem adunk húst a gyereknek, vajon az okozhat a későbbiekben egészségügyi/fejlődési problémákat? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek bennünk. Nézzünk meg néhány szempontot.
A hús bevitele nem csak a teljes értékű fehérje miatt javasolt, hanem a vastartalma miatt is. A hús mellett vannak más jó fehérjeforrások: tojás, tejtermékek, bizonyos csonthéjasok (mogyoró és társai). Ezek a fehérjék tartalmazzák mind a 9 esszenciális aminosavat. Fehérjéket gyakorlatilag minden tartalmaz: a gabonák, zöldségek (főként a hüvelyesek), kisebb mértékben a gyümölcsök is, de ezekből legalább 1, általában több esszenciális aminosav hiányzik, ezért nevezik őket "nem teljes értékű" fehérjéknek.
Mi történik a gyerekkel, ha nem kap húst? Semmi. Nem a hús kell neki, hanem a fehérje és vas. Viszont nagyon kell vigyázni, hogy megkapja ezeket máshonnan. A vegetáriánus gyermek szülei alaposan utána kell olvassanak és nagyon oda kell figyeljenek, mert a fehérje és a vas hiánya komoly fejlődési és egészségügyi problémákat okoz (feltételes mód nélkül). Számoljuk bele azt is, hogy a tápszer/anyatej is fehérjeforrás. Sok országban a hús bevezetésének időpontját ehhez kötik: akkor kezdik bevezetni, amikor a gyerek FŐ tápláléka már nem az anyatej/tápszer. A vasról külön kell gondoskodnunk :)
Általában 2 éves kor alatt jó, ha a vegetáriánus (vegán gyereknél gyakorlatilag kötelezően) gyerek étrendjének összeállításában nyilvántartott dietetikus segítségét kérjük. Ha ezt nem tudja a szülő biztosítani, vagy nincs ideje dokumentálódni, avagy a gyerek nem hajlandó megenni, amit meg kellene ennie, akkor inkább maradjunk a húsnál.
Miért puskaporos a téma? Hát....lássuk :) biztos akad köztünk 1-2 vegetáriánus ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések