ÁFONYA

Tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal, A, K és C vitaminnal és mangánnal. Sok kálcium, magnézium, kálium és foszfor van benne. Szuperételnek is becézik. Alacsony a telített zsír, a koleszterin és nátrium, magas az élelmi rost tartalma. Terhes anyuknak fontos tudni, hogy jó folsav forrás :) Ugyanakkor serkenti a tanulási képességet és a memóriát.
Sokan egy kalap alá sorolják a többi allergén bogyóssal, de ez téves, nem áll rokonságban az eper, málna, szeder, stb. gyümölcsökkel! Ritka az a baba, aki allergiás az áfonyára, főleg 8 hónapos kor után. Ha mégis ajakduzzadást, szemhéjduzzadást vagy kiütéseket figyelünk meg áfonyafogyasztás után, forduljunk azonnal orvoshoz.
Elég gyakori a vegykezelt áfonya a kereskedelemben. Érdemes inkább az erdőből begyűjteni, vagy a bio verziót keresni. Az áfonya könnyen tárolható, akár 2 hétig is szépen eláll hűtőben, remekül fagyasztható. Kb. 3 hónap után kezdenek a fagyasztott áfonyák veszíteni a minőségükből, addig a sértetlen külső héj megfelelő védelmet nyújt.
Adható: hozzátáplálás elkezdésétől számolva 2 hónap elteltével. Főzve, párolva, de nyersen is! A legtöbb gyerek szereti csipegetni, a nagyobbak már élvezik a tükörben nézegetni a kék nyelvüket áfonyafogyasztás után :)
Vigyázat! Székletfogó. Az, hogy mekkora mennyiség okoz gondot, gyermekfüggő. És ha kékes széklettel szembesülünk, mosollyal reagáljunk pánik helyett :)
Mivel a legjobb? Gabonákkal (rizs, zab, árpa, quinoa, hajdina, stb), más gyümölccsel (alma, banán, körte, szilva), joghurt, túró.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések