HAL

A hal tökéletes protein forrás, egyedülálló omega 3 és 6 zsírsav-forrás, és vas forrás!! Mind a 9 fajta aminosav jelen van benne. Mi jót okoz a gyereknek? Okosabb lesz tőle, jobban tud majd összpontosítani, látásjavító, hangulatjavító, immunerősítő, ekcéma-megelőző (William Sears MD, cikk a parenting.com-on)
Milyen bajt okozHAT? A hal allergén. Ha a kórtörténetben előfordul allergia (bármilyen, beleértve az ekcémát és asztmát is), akkor minél később vezessük be. Egyes halakban magas a higanyszint (legmagasabb a nagy termetű ragadozókban: cápa, kardhal, makréla, sügérfélék, stb), ezeket kerüljük. Az AAP egy biztonsági határt állapított meg e tekintetben: 340 gramm hal/hét nem okozhat bajt akkor sem, ha csak cápát adunk. Ha a gyereknél már megjelent BÁRMILYEN étel érzékenység/allergia, akkor a hal bevezetését beszéljük meg az orvossal.
Nem hal, de sokan egy kalap alá veszik, figyelem! A rákfélék és kagylófélék kerülendők, ezek annyira erős allergének, hogy halálos reakciókat okozhatnak. Ezeket csak 3 éven felüli gyerekeknek adjuk!
Mikortól adható? Na itt mosolygok :) egyesek szerint HT elejétől. Más orvosok szerint 9-10 hónapos korra érik meg a szervezet rá. Egy Dr. Greer nevű specialista azt is kijelentette, hogy "azoknak a gyermekeknek, akik legalább 4 hónapon át kizárólagosan anyatejesek voltak, és a családban nem fordult elő allergia, bármikor be lehet vezetni BÁRMILYEN ételt 6 hónapos kortól kezdődően". Egy dologban megegyeznek: ha olyan földrajzi zónáról beszélünk, ahol a hal nem a népesség elsődleges tápanyaga, akkor ne a hal legyen az első bevezetett hús.
Fontos: ne vendéglőben vagy bölcsiben kapjon a gyerek először halat. Otthon készítsük el neki. A bébiételekben a halak olyan eljárásokon mennek keresztül, amit mi soha nem fogunk tudni biztosítani, úgyhogy a halas bébiétel gyakorlatilag nem számít hal-bevezetésnek. Viszont a pozitívumai ugyanúgy megvannak, tehát adjuk nyugodtan, csak a saját készítésűt ugyanúgy vezessük be mellette :)
Mire figyeljünk vásárláskor? Egész hal és filé - a hús feszes és fényes legyen, a matt hús nem friss....A friss egész halnak szép világos piros, nyálkamentes kopoltyúja van. Ha a hús enyhe ujjnyomás után nem ugrik vissza, akkor nem friss. A szaga is árulkodik: ha erős és ammóniás, akkor nem friss. Igaziból a legjobb, ha még mozog, amikor megvesszük :)
Milyen halat adjunk? A legbiztonságosabb, legkevésbé allergén és legtisztább halak: lepényhal, foltos tőkehal és tőkehal, nyelvhal. Alacsony higanytartalmú halak: tonhal (nem a fehér tonhal), lazac, tőkehal, harcsa, lepényhal, sárga tőkehal. Legegészségesebbek a zsíros/olajos halak: tonhal, szardínia, óriás lepényhal, lazac. A mi zónánkban élő halak közül a legokosabb választás bevezetéshez a pisztráng.
Figyelem! A hal legyen nagyon jól átsütve/megfőzve (a baktériumok és vírusok miatt) és a szálkákat/csontokat mind egy szálig távolítsuk el, mert ezek fulladást okozhatnak!! Kezdetben pürésítsük! A konzerv halak és fagyasztott halak is rendben vannak, de figyelmesen olvassuk el az összetevőket, főleg konzerv esetén.
Külön kérdés a halrudacska ( a fagyasztott, bundás, olajban pikkpakkkisütősdisre gondolok)....nos. A legtöbb típus tulajdonképpen szemét, porcot-csontot-mindent beledarálnak. NAGYON alaposan nézzünk utána, mi van benne, de a legjobb, ha inkább elkerüljük.
Aztán ha minden rendben van, akkor a változatosság határtalan!!! Leves, szendvicskrém, sült hal, és amit el tudsz képzelni!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések