SÜTŐTÖK. TÉLI TÖKÖK.

Mostanra már elég sokféle sütőtököt lehet kapni (makk-tök, kanadai tök, ...), egy tétel alatt tárgyalom őket, mert gyakorlatilag ugyanaz mind :)
A sütőtök a babák nagy részének egyik kedvence, és az anyukáké is, mert rendkívül sokoldalú zöldség. Édes, krémes, könnyen emészthető, élénk színe miatt vonzó is a babáknak.
Magas a cukor (a jóféle), vitamin, fehérje és rost tartalma. Kiemelendő az A vitamin (beta-karotin, de ezt már tudjuk a színéről, igaz?) és a folsav tartalma. Rendszeres fogyasztása megóvhat a későbbi gerincvelő-ráktól. A C vitamin és beta-karotin segít az asztma tüneteinek enyhítésében.
Adható: hozzátáplálás kezdetétől. De azért tartsuk be a fokozatos bevezetést :) Elsőre anyatejjel/tápszerrel érdemes lazítani.
Vásárlás: nem fontos a bio verzió keresése, az ilyen vastag héjú növények kívül tartják a szennyezőanyagokat. Elég alaposan megmosni akkor, ha héjastól tesszük sütőbe. A leggyakoribb probléma, hogy válasszunk ki minél édesebbet? Hát, nem egyszerű, de van 1-2 tipp, ami közelebb vihet a finomabb kikereséséhez. Először is: amelyik nehezebb a méretéhez képest, jobb. Miért? A sütőtök nem utóérő növény, tehát leszedés után nem érik tovább. Mikor levágják az indájáról, viszonylag magas a nedvességtartalma, amiből idővel csak veszíteni fog, tehát amelyik nehezebb, abban több nedvesség, ezáltal íz van. A másik dolog: a héjának keménynek kell lennie. Ha ujjal benyomható, akkor még éretlen, így ízetlen.
Tárolás: megvágatlanul sötét, hűvös helyen 1-2 hónapig is eláll. Viszont ha megvágtuk, akkor használjuk fel 1-2 napon belül, nem viseli jól sem a hűtőben tartást, sem a nemhűtőben tartást. Ha nem tudjuk az egészet felhasználni, inkább elkészítve fagyasszuk le (párolva, főzve, sütve).
Elkészítés: a legtöbb finomság és egészségesség sütve marad meg benne. szeletelve sütőbe helyezzük, vastagságától függ, mennyi időre, onnan tudjuk, hogy kész van, hogy egy bőrszerű réteg képződik a tetején, és erősen izzad :) általában olyan 1 óra körüli sütéssel kell számolni, plussz-minusz mondjuk 20 perc.
Mit kezdjünk a magokkal? Ha nem vagyunk túl lusták, akkor megmossuk, leitatjuk róla a vizet, pici oliva olajjal meglocsoljuk, és a sütőben megpirítjuk. Utána egy sör mellett elrágcsáljuk, amíg a gyerek alszik :)
Vigyázni kell vele? Csak a beta-karotin miatt, túlzott fogyasztása a sárga-nózi jelenséghez vezet, ugyanúgy, mint a többi sárga növény esetén.
Biztos vagyok benne, hogy sok recept-ötletet tudtok adni :) Az eddig legsikeresebb nálunk a "szimplán sütve" verzió volt, de almával és fahéjjal is nagy sikert aratott!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések