GOMBA

MI A GOMBA?
Se nem növény, se nem állat. A gombák alkotják az élővilág harmadik országát. Rengeteg faj létezik, és gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, nagy részük emberi fogyasztásra alkalmatlan: csupán a kalapos gombák egy része ehető. Ha nem ismerjük profi módon őket, inkább boltban vásároljunk gombát, főleg ha a szeretteinknek főzünk.

MIKORTÓL ADHATÓ?
Erősen megoszlanak a vélemények arról, mikor adhatunk gombát babáknak. A legtöbb helyen az 1 éves korhatárral, másutt a 3 évessel találkozunk. Derítsük ki, ki mit miért mond :)

MIT TARTALMAZ?
A gomba babáknak is jó! Egyes gombafajok több káliumot tartalmaznak, mint a banán (ez főként a szívnek és izmoknak jó). Ugyanakkor jó vas-, rost- és szelén-, kálcium- protein-forrást jelentenek. A szelén fontos a kiválasztó készülék helyes működéséhez. B (főleg 2, 3, 12) és C vitaminban is gazdag. Ezzel egyidőben alacsony a kalória- és zsírtartalma. Ha fény érte őket növekedés közben, akkor az egyik legjobb forrása a természetes D-vitaminnak, mely egy elég stabil vitamin, úgyhogy a főzés nem csökkenti számottevően. Az utóbbi években kutatók csapatai azon dolgoznak, hogy a gombák D-vitamin tartalmát felturbózzák UV fény segítségével (http://sciencenordic.com/uv-light-turns-mushrooms-vitamin-d-bombs).
Ezen kívül immunerősítő, antioxidáns és májvédő funkciót is tulajdonítanak neki (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1193547/).

ALLERGIA
Kevés ember allergiás a gombára. Ennek is nagy része nem ételallergia – sokkal gyakoribb a gombaspóra-allergia.

EHET A GYEREK GOMBÁT?
A gombát gyakran használják abban a periódusban, amikor a babák elkezdenek csipegetni: jó puhára lehet főzni, megfelelő méretekre lehet vágni, könnyű megfogni a pici ujjakkal. Ha valaki úgy döntene, nyersen szeretné a gyereknek adni, alaposan mossa meg előtte (de én személyesen nem javaslom a nyers fogyasztást, erre mindjárt kitérek).
Ha a gyereknek nem ízlik a gomba elsőre, ne írjuk fel a “nem szereti” listára (ahogy más ételt sem). Próbálkozzunk más elkészítési móddal!
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ha egy gyereknek már van ismert allergiája, a gombának a gyerek étrendjébe való bevezetésével várjunk 2-3 éves korig.

MILYEN GOMBÁT EHET A GYEREK?
Figyelembe véve a gombák sokféleségét, most a mérsékelt éghajlaton legelterjedtebb fajokra fogok koncentrálni. A gyerekek számára elsőként a sampion javasolt, majd a laskagomba és a vargánya. Az “erősebb”, aromásabb gombafajokat nem javaslom 3 éves kor előtt. Az említett gombák szinte egész évben kaphatóak a boltokban, de vásárláskor nagyon figyeljünk oda, hogy feszes, szép, jó illatú, friss példányokat vegyünk! A gombák víztartalma meglepően magas, ezért ha egy kicsit is fonnyadt vagy száraz kinézetű, kerüljük el!

MIÉRT NE FOGYASSZUNK NYERS GOMBÁT?
Gyakran hangoztatott, hogy a gomba nyersen fogyasztva egészséges...ahogy a gyümölcsök. Most felsorolok néhány tényt, ami ennek ellentmond.
- a gombák sejtfala kitint tartalmaz (hitin), ami az emberi (főleg, ha még kicsi) szervezet számára nehezen emészthető. A főzés lebontja a kötéseit, így könnyebben emészthetővé válnak és a tápanyagok is “kiszabadulnak”.
- fennáll a bakteriális fertőzés veszélye, főleg ha arra gondolunk, hogy a gombák gyakran trágyán nőnek.
- a főzés elpusztítja vagy lebontja a gombákban fellelhető toxinokat és allergéneket
- a gomba nyersen fulladásveszélyes azoknál a babáknál, akik még nem rágnak biztonságosan
- a gomba könnyen és gyorsan romlik meg, még főzve is csak frissen használjuk fel!

FIGYELEM!
Kertekben, közeli mezőkön, erdőkben sok vad gombafaj nő. Ezek gyakran nagyon vonzóak a kisgyerekek számára elsősorban alakjuk miatt. Viszont sokuk mérgező (főleg a szép színesek), úgyhogy nagyon figyeljünk, főleg ha a kicsi a “mindent a szájába vesz” típus!!
A következő jellegek mérgező gombára utalnak: szemölcsös felszín, fehér csipkézett alj, levél alakú lemezek, gyűrűk a gomba “szárán” (galléros tönk), körte alakú tönk.
A gombamérgezés jelei: hányinger, hányás, viszketés, kiütések, dagadt ajkak-nyelvek-torok, görcsök, gyomorfájás...és egyes gombafajok halálosan mérgezőek. Lehetetlen teljes listát adni (erre teljes könyvek léteznek), de néhány fotót összeszedtem az elkerülendő fajokról.





Referencia:
Jepsen, R. (2013, February 21). How to Distinguish Edible Toxic Mushrooms. from https://www.mastergardeners.org/how-distinguish-edible-toxic-mushrooms 
Koivikko, A., & Savolainen, J. (1988). Mushroom allergy. Allergy, 43(1), 1-10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3278649
http://www.healthline.com/health/parenting/can-babies-eat-mushrooms 
http://homemade-baby-food-recipes.com/mushrooms-baby-food-recipes-and-ideas/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/572876 
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2994

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések