D-vitamin hiány

A D-vitamin fontosságáról orvosaink általában tájékoztatnak, Magyarország nagy része különösen szerencsés ebből a szempontból, mert alaposan felügyelik a babák D-vitamin bevitelét. Ám nem mindenhol tesznek így, ezért beszéljünk egy kicsit róla. Most konkrétan a D-vitamin hiányáról - nem csak gyerekeknél.
Egyszerűen mondva, a D-vitamin bizonyos bőrsejtekben szintetizálódik napfény hatására. Tévhit, hogy ha a gyerek sokat van szabad levegőn, nem szükséges D-vitaminnal pótolni az étrendjét, hisz a ruhával lefedett testrészek bőrrétegeiben NEM fog D-vitamin termelődni, ezért ez a tévhit csak akkor nem tévhit, ha a gyermek meztelenül szaladgál a napon. Így el is jutottunk oda, hogy vajon milyen okai lehetnek a D-vitamin hiányának a babáknál és gyerekeknél?
- a napfény hiánya (északi országokban többszörösen súlyos probléma)
- sötét bőrszín
- sötét színű ruhák viselése
- bizonyos betegségek (erre nem térek ki bővebben, az adott orvos feladata beszélni róla)

Enyhe D-vitamin hiányra utal az, ha a gyermek fáradékony, és/vagy gyakran vannak fájdalmai (többnyire ne tudja meghatározni ezeket).
Komoly D-vitamin hiány tünetei:
1. A D-vitamin hiányos gyermeknek gyakran vannak izomgörcsei, légzési nehézségei és rohamai. Ez gyakran kálcium-hiánnyal való társulásra utal.
2. Lágyak a koponya- és láb-csontjaik, ezutóbbiak ívelteknek, görbének tűnnek. A D-vitamin hiányos gyerekek gyakran panaszkodnak láb- és izom-fájdalmakra. Ennek a komoly formája az angolkór.
3. D-vitamin hiány esetén a gyermek lassabban nő és gyenge a súlygyarapodása.
4. A fogak növekedése késik D-vitamin hiány esetén.
5. A D-vitamin hiányos gyerekek gyakran nagyon ingerlékenyek.
6. D-vitamin hiány esetén a gyerekek könnyen elkapnak mindenféle fertőzéseket, elsősorban légutiakat.
7. A bordák lágysága következtében légzési problémákkal küszködhetnek.
8. Ha az angolkór súlyosabbá válik, kálcium hiány lép fel a vérben. A súlyos D-vitamin hiányos gyereket javasolt minél hamarabb kórházba vinni.
9. Ez ritka, de megemlítjük: nagyon súlyos esetben a szívizmok gyengeségéhez vezethet.

További bejegyzésekért a D vitaminról kövessétek a blogot :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések