A mikró és az étel

"A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ CSÖKKENTI AZ ÉTELEK TÁPÉRTÉKÉT"
Nem igaz. Az ételek tápértékét a FŐZÉS maga csökkenti, hőfoktól és főzési időtől függően különböző mértékben.
Hogyan működik? A mikrohullámok magas frekvenciájú elektromágneses hullámok. Ezek behatolnak az ételbe és mozgásra késztetik elsősorban a VÍZmolekulákat, ezen mozgás következtében súrlódás lép fel, ez pedig hőképződéssel jár. Egyéb molekulákra is hat, mindenre másképp. Az alacsony víztartalmú dolgok nehezebben fognak felmelegedni. A zsíros és cukros dolgok felmelegítése kevésbé hatékony, mert molekuláris tulajdonságaik miatt ezek rövid időn belül magas hőmérsékletre szökkennek, ezért, főleg a zsíros/olajos dolgoknál hamar sercegést, pukkanást, megégést figyelhetünk meg (elkerülés: alacsony hőmérsékleten való lassúbb melegítés).
Fontos figyelembe venni a különböző anyagok különböző felmelegedési sebességét. Pl. a lekváros palacsintában a lekvár hamarabb felmelegszik, magasabb víz- és cukortartalmának köszönhetően.
A mikrohullámok nem maradnak benne az ételben.
Sok esetben a mikróban főzött ételekben épp hogy több tápanyag marad meg, a rövidebb főzési idő miatt.
Anyatejet tilos mikróban magas hőfokon melegíteni (ahogy más módszerrel is), mert hőhatásra a fertőzésgátló faktorok inaktívvá válnak.
A mikrohullámok hasonló frekvencián dolgoznak, mint a WiFi, ezért néha megfigyelhető, hogy bezavar a "netkapcsolatba". Ha ez megtörténik, ellenőrizzétek a sütő borítását, mert valahol meggyengülhetett, vagy cseréljétek le a régi, többnyire 2.4 GHz frekvencián dolgozó WiFi router-t egy mondjuk 5 GHz kompatibilis készülékre. Ha a védőpajzson akad valami kis hiba, akkor sem kell megijedni, ez a frekvencia semmit nem okoz az emberi szövetben (ahhoz milliós GHz szükséges).
Babáknak azért "veszélyesebb" mikróban melegíteni, mert az ételekben forró pontok alakulhatnak ki. Alaposan keverjük össze a baba ételét és ajkunkkal ellenőrizzük a hőmérsékletet.
Sérült ajtajú mikrohullámú sütőt ne használjunk, mert a sütő környékén található tárgyak molekuláiban is hő fog képződni, így akár lángra kaphat a papír szalvéta.

A mikrózott étel nem válik radioaktívvá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések