ANANÁSZ

Nem egy gyakori allergén, de van vele egy nagy probléma: az erősen savas gyümölcsök közé tartozik. A nyers ananász Agresszív, de még a konzerv-verzió is. Általában pelenkakiütést okoz, de sok babánál már evéskor jelentkezik: kipirosodás/kiütések a száj környékén és arcon. Ezért az ananász NEM tartozik az elsők között ajánlott gyümölcsök közé.
Adható: legalább HT+3 hónap, de sok babánál még ekkor is gondolt okoz, úgyhogy picinként próbálgatni kell, és ha bibis az ügy, akkor hanyagolni egy hónapig...bevezetését ne egyből ananászpürével kezdjük, hanem keverjünk bele egy kicsit valamibe, és tartsuk be a 4 napos szabályt!
Mivel erősen rostos, nehéz megrágni, ezért darabos formában már csak akkor adjuk, amikor a gyerek MINDENT képes megrágni, vagy kiköpni, ha nem megy, különben fulladásveszély áll fenn!
Refluxos babáknak nem ajánlott, gyomorégést okozhat!

Na de eljön a pillanat, amikor már adhatjuk, és akkor bizony nagyon jó hatásai vannak! A nyers ananász értékes vitamin és ásványi anyag forrás, melynek köszönhetően hatékonyan járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez. Sok rostot, béta-karotint, C-, B1-, B6-, B12-vitamint, ásványi anyagokat (kálium, kalcium), nyomelemeket (magnézium, szelén), gyümölcscukrot, aminosavakat, valamint növényi savakat tartalmaz. Különösen C-vitaminból és mangánból tartalmaz jelentősebb mennyiséget. Rendelkezik egy bromelain nevű enzimmel, ami annyira ügyesen bontja le a fehérjéket, hogy húspuhításra is használják. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, erős antioxidáns és emésztés-elősegítő is. FONTOS: az ananász konzerv NEM tartalmaz bromelaint, ez lebomlik a feldolgozás során. Ennek előnye, hogy pl. keverhető joghurthoz, míg a nyers ananász löttyé varázsolja azt :)

Hogyan vásároljunk nyers ananászt? Az ananász nem utóérő, tehát ahogy leszedik, úgy kapod kézhez. A levelek tövénél meg kell szagolni: édes és kellemes illata kell legyen. Ugyanakkor próbáljatok meg kihúzni egy levelet a közepéről: könnyen ki kell jönnie. Méretéhez képest nehéznek kell lennie. Más trükköt nem ismerek :)
SOHA ne adj a babának éretlen ananászt! Hasmenést, hányást, torok-irritációt okozhat!
Amikor hazaviszed, hagyd pár napig szobahőmérsékleten. Ez javít a textúráján (nem lesz érettebb!), levesebb és puhább lesz. Csak ezután tedd hűtőbe, ha nem fogyasztjátok el, és 5 napnál tovább ne tárold.
Ha már meg van vágva, hamar kiszárad, ajánlott lefóliázni, vagy a megvágott felét vízbe vagy ananászlébe téve tárolni, és 1-2 napon belül elfogyasztani.
BIO? Nem szükséges. Még ha vegyszerezik is, a vastag héja halmozza fel, a belseje biztonságban marad.
KONZERV? Ha nem találsz frisset, vagy nem tudod megállapítani, érett-e, vagy olyan zónában élsz (Magyarország, tádááá), ahol nem natív az ananász és nem biztos a frissessége, akkor a legjobb választás a konzerv. DE. Olvassuk el figyelmesen, hogy az ananászdarabok ananászlében legyenek, ne szirupban!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések