SÁRGABARACK

Szeretik a kicsik, igaz? Nem is baj, mert tele van A vitaminnal (vagyis béta karotinnal, ami az A vitamin provitaminja), C vitaminnal és likopinnal (ez egy antioxidáns hatású természetes festékanyag a gyümölcsben). Ezen kívül vas, kálium, és rosttartalma is jelentős.
Miért említem itt meg? Mert azok kevés gyümölcsök egyike a sárgabarack, melyben a nutriensek kombinációja a legjobb szívbetegség elleni védőgátat képezi, és egyes rákbetegségek megelőzését is betudják neki.
Adható: HT+1 hónap hámozva. Később már nem szükséges hámozással bíbelődni, nem az összetétele miatt hámozzuk, hanem mert nehéz lenyelni a pici testnek, amíg hozzá nem szokik a nyeléshez.
Az EWG nem sorolja a szennyezett gyümölcsök közé, ezért nem szükséges BIO verziót vásárolni (amúgy Európában az utóbbi 10 évben jelentősen csökkent a vegyszerhasználat). Az viszont tény, hogy a kertinek klasszisokkal jobb íze van, mint a boltinak, mert éretlenül szedik le :) Tipp: ha világos és szép a színe, mégis puha, akkor gyanús, hogy valamivel mégis kezelve volt, inkább a sötétebb színre hajtsunk. Hűvös, szellős helyen tároljuk és 2-3 napon belül érdemes elfogyasztani.
Hatás: székletlazító.
Aszalt változat: a sárgabarack szezonja elég rövid, ezért sokan fordulnak az aszalt verzióhoz. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne kéntartalmút vásároljunk! Kis főzéssel vagy párolással szépen visszapuhul, és össze lehet turmixolni gyakorlatilag bármilyen más gyümölccsel. Vigyázat, általában nagyon édes, de ez nem jelent káros cukortartalmat, csak igazítani kell a baba ízléséhez.
Figyelem: főként az aszalt változat hashajtó hatással bírhat, ezért tartsuk be a 4 napos szabályt és fokozatosan adni!!! Érdemes almával keverni.
Kompót: néha jobb íze van, mint magának a gyümölcsnek, egyszerűen azért, mert van ideje beérni. Édesítetlen verziót keressünk!!!
Fagyasztott: nna én még nem kaptam soha sehol, de érdemes lefagyasztani, ha van rá lehetőség, egyszerűen csak kettészedjük, mag ki, és kész :) Nagyon pici babának nyomjuk ki a héjából. Kicsit puhul, mikor kienged, legalábbis nekem ez a tapasztalatom, de a kicsit nem zavarta, zabálta :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések