BANÁN


Érdekességek a banánról.
➠ Nem kell kivágni a magvait, mert nincs neki :) Mik azok a fekete dolgok mégis a közepén? Nem akarjátok tudni :) semmi ártalmas.
Csak annyira okoz függőséget, amennyire bármi más. Nyilván ha a szülő hozzászoktatja a gyereket a banánhoz, akkor hozzászokik :) Na és akkor kin is múlik? :)
Tele van káliummal. Ez jót tesz a vérnyomásnak, a szívnek, az ízületeknek. Ezen kívül sok vitamin és nyomelem, rost is van benne, jelentős a vastartalma :) 
Természetes savlekötő. Ami azt jelenti, hogy simán átmegy az emésztőrendszeren, ezért ideális a babáknak. Is :) Rendben tartja az emésztőkészüléket, és a vizelési gondokon is segít. Gyomorsavas babáknak kimondottan javasolt. 
A szülők kedvence: nem kell főzni, de még mosni sem. Csak lehúzod a héját és kisebbeknek összetöröd, nagyobbaknak a kezébe adod. Ennyi :) Ha azért ennyire épp nem sietsz, akkor keverheted valamivel (joghurt, avokádó, édesburgonya, stb)
Éretlen banánt ne adjunk a babának!!! Hasfájást és szorulást okoz! Nagy mértékben fogyasztva amúgy is okozHAT puffadást/szorulást, de igaziból babától függ, ahogy a mennyiség is. Ki kell tapasztalni. Az érett banán túlzás nélkül fogyasztva nem fog ártani a kicsinek. Miért? Mert pektin van benne, amitől szépen simán átsiklik az emésztőrendszeren, nyugtatva és egyensúlyba hozva azt. Minél éretlenebb a banán, annál kevesebb a pektin benne, tehát annál nagyobb az esélye a hasfájásnak. Szép sárga banánt válasszunk, amin ne legyen túl sok fekete pötty.
➠ 3 természetes cukortípust tartalmaz: szacharóz, fruktóz és glükóz. Így azonnali és tartós energiabombaként működik. Rosszul alvó gyereked van? Nem jó ötlet alvás előtt banánt adni neki...
HŰTŐ: a banán hűtőszekrényben olyan marad, ahogy betettük. Kívül meg fog barnulni, veszít picit a nedvességtartalmából, de a belseje elég sokáig ugyanazon a szinten marad. Tehát ha éretlenül tesszük be, nem fog beérni soha. Csak érett banánt tároljunk hűtőben. Az elkészített banán maradékát BPAmentes dobozva zárva max. 3 napig tárolhatjuk, de barnulni fog. Ez a minőségén nem változtat, csak kicsit undi. Fagyasztható is (én személy szerint még nem próbáltam), püré formájában, és lassan kell kiolvasztani, hűtőben, fél nap alatt.
A héját is használhatjuk! A héjának a belső részével borogathatjuk a bőrgyulladásokat!! Pl. a legjobb rovarcsípések okozta bőrirritációra.
➠ Anyának: menstruáció előtti letargia/idegesség? Nincs szükség a drága Magne B6-ra. A banán elég B6 vitamint tartalmaz ahhoz, hogy a vér glükóztartalmát szabályozni tudja, így hangulatjavulást idéz elő ;) Jó még reggeli rosszullétek ellen, stresszoldó, segít a dohányzásról való leszokásban, és egy mézes-tejes banán turmix igazi életmentő másnaposság esetén (tudom, anyukáknál nem jellemző, de talán kellhet, ha apukát kell lábra állítani...)
Rossz hír. A banán kihalófélben van. Az 50es években egy betegség kipusztította a világ ehető-banánkészletének nagy részét (akkoriban csak Közép- és Dél-Amerikában termesztették). Aztán a 90es évek elején újra támadott a dolog, ezúttal Ázsia délkeleti országaiban söpört végig, sőt, észak-Ausztráliába is elért. Ma már csak egyetlen alfaj létezik a piacon, a Cavendish, ezért van az, hogy bárhol veszel banánt, ugyanolyan az íze: gyakorlatilag nincs genetikai diverzitása. Ez nagyon megnehezíti a harcot a betegségek ellen....ezen még témázhatnánk, de minket nem ez érdekel, igaz? Azt jósolják, hogy 10 évig még biztosan lesz banán, utána már kétséges. Úgyhogy addig együk, amíg még lehet :)
Van egy fazon, aki banánt használ alapanyagul alkotásaihoz. Ennyire sokoldalú a gyümölcs :) http://www.epochinspired.com/inspired/1327099-great-idea-artist-creates-figurines-out-of-bananas/

Kérdés? Kiegészítés? Recept?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések