ALMA

Tudjuk, hogy MIÉRT adjuk? :)
Igazi szupergyümölcs. Tele van vízben oldódó ÉS nem oldódó rostokkal, amelyek segítenek a bélrendszer karbantartásában: az oldódó rostok (pektin) keményítik a székletet, ezzel elkerülve úgy a hasmenést, mint a székrekedést (kisebb babáknál ez párolt verzióra vonatkozik, nyersen még foghat). A nem oldódó rostok salaktalanítóként dolgoznak. Egy alma naponta hosszú távon segít elkerülni a divertikulózist és csökkenti a bélrák kockázatát! Nincs hely tovább ecsetelni a FELNŐTTEKre való jótékony hatását, egyétek!
Maradjunk a kicsiknél. Megvizsgáltam néhány kérdést, melyek vissza-visszatértek itt a csoportban is.
Kell-e hámozni az almát és meddig? Ha darabosan adod a gyereknek, MINDIG hámozd meg addig, amíg meg nem győződsz róla, hogy el tudja rágcsálni a héját! Ha párolod/főzöd és pürésíted, akkor: HT+2 hónapig érdemes hámozni, a hasfájás elkerülése végett. Ekkorra már a gyerek emésztőkészüléke annyi mindennel találkozik, hogy meg tud birkózni a pürésített héjával is (nyilván van olyan is, aki pici korától rendben van vele, és olyan, aki csak később).
Mivel keverhető? MINDENNEL. De tényleg. Keksz, zabpehely, hús, zöldségek, más gyümölcsök, rizs, joghurt stb stb.
Bio vagy nem bio? Nos, az EWG szerint az alma sajnos a koszos tömegtermékek közé tartozik, a bio verzió beszerzése okos dolog elsősorban a nagyon piciknek. Vagy a legjobb faluról, ismerőstől, vagy lopni Mózsi bácsi kertjéből :)
Főzni vagy sütni? Az almát a legjobb sütni, sütőben, így tart meg a legtöbbet az ízéből és tápértékeiből. Második helyen áll a párolás/gőzölés, aztán a főzés kevés vízben. Mivel nagy a víztartalma, elkészítés közben összekottyan, de nem kell aggódni, párolás vagy főzés után a visszamaradt levet oda lehet adni a babának, a legjobb és legegészségesebb "üdítő"!
Fagyasztás: szinte bármilyen módszerrel barnul és összeesik. Pürésítve áll el a legjobban, érdemes előtte párolni, akkor kevésbé barnul. A legjobb frissen elfogyasztani, és ha már megvágtad, fogyaszd is el az egészet! Tipp: fogzáskor egy szelet almát megfagyasztva odaadni a gyereknek rágcsálni - nagy valószínűséggel imádni fogja!

Amit nem tudtál az almáról:
1. Az zöldalma illata segít enyhíteni a migrén egyes tüneteit!
2. Gyorsítja egyes gyümölcsök érési folyamatát az általa kibocsátott etilénnek köszönhetően. Tedd a banánt vagy avokádót egy almával együtt egy papírzacskóba!
3. A kenyér és péksütemények kiszáradása lassítható egy félbevágott alma behelyezésével a kenyértartóba!
4. Természetes édesítőszerként használható – cukor helyett. A benne levő fruktóz sokkal egészségesebb a kristálycukornál!
5. Hányinger-csökkentő! Autóban, hintán, hullámvasúton jelentkező hányinger és szédülés érzetén enyhít a zöldalma!
6. Quercetin taralmának köszönhetően megakadályozhatja a hisztamin termelődését a szervezetben, ezáltal csökkentheti az allergiás tünetek kialakulását.
7. Ha szerelmes vagy, és sikerült elsózni az ételt :) dobj pár szelet almát a fazékba. Felszívja a sót anélkül, hogy elrontaná az étel ízét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések