A KANÁL ELUTASÍTÁSA

A gyerek szája egyre szorosabbra záródik, ahogy a kanál közeledik....ismerős a szituáció? Akkor lehet, hogy át kell gondolni az étkeztetési szokásokat.
A baba többféleképpen jelezheti, hogy elege van a kanálból. Mindegy, hogyan jelzi, a szülő ki fog akadni....pedig ez egy mérföldkő a gyerek életében: azt jelenti, készen áll önállóan enni. Nem tud??? Megtanul. Minden maszatos lesz? Igen! Zavar? Naná. Dolgozz rajta, hogy ne zavarjon....mert bizony az átállás nem lesz tiszta meló. Még jó sokáig :)
A legtöbb gyereknél 8-10 hónapos kor körül következik be, de ez lehet jóval korábban, vagy jóval később is. Figyeljünk arra, hogy néha elutasítják az ételt akkor is, ha betegek, ha fogzanak vagy ha csak fáradtak. Zárjuk ki ezeket a lehetőségeket, különben a saját idegeinket esszük meg azzal, hogy másképp SEM akar enni....
Mi a teendő? Első lépés: mély levegő, hátradől, mosolyog. Második lépés: puszi a gyereknek. Harmadik lépés: az ő kezébe adjuk a kanalat és nevetünk, nem szidkozódunk, amikor a homlokát találja el a szája helyett. Harmadik lépés B verzió: kézzel ehető puha ételt teszünk elé.
Figyelem. Ebben a periódusban úgy fog tűnni, alig eszik valamit az a gyermek, mert a kaja nagy része nem benne köt ki. Ne aggódjunk. A gyerek pont annyit fog enni, amennyi kell neki. Jelezni fogja, ha hamar éhes lesz. Bosszantó, hogy felborul a napirend? Ehhez jobb hozzászokni, később úgyis lesz még ilyen :) Figyeljünk arra, hogy az a kevés, amit eszik, magas tápértékű étel legyen. A legtöbb babának ebben a korban úgyis kijut még elég anyatejből és/vagy tápszerből. Mindig lapuljon a zsebünkben valami, amit szeret, és ha útközben éhezik meg, oda tudjuk adni neki (zsemle, gyümölcspüré, banán...).

Mint oly sokszor, ennek a "problémának" is a probléma része bennünk van. Néha egy mély levegő és pár lépés hátra segít. Ha nem, akkor még mindig ott van a dugi pálinka :))

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések